Když jsem si četla články o zdravé
výživě na internetu, občas jsem narazila na názory že mléko
není moc dobré pro hubnutí. A tak jsem mléko pomalu ale jistě
přestávala pít. Ale já mám mléko moc ráda a nevěděla jsem jestli smím nebo nesmím. A o tom bude dnešní článek. Sbírala
jsem informace na internetu a ukládala do wordu, až mi to nakonec
čítalo devět stran jen o (ne)škodlivosti mléka. Já to pro vás
sepsala do mnohem kratší verze která obsahuje vše důležité :)
Je mléko zdravé?
Mléko má spoustu vitamínů jako je
vitamín E, K a malé množství D a C. Dále pak obsahuje vápník,
hořčík, sodík, draslík, fosfor a další vitamíny B2, B6, B12.
Dále je pak také výborným zdrojem
bílkovin.
Když vezmu v potaz množství
vitamínů, vápníku a bílkovin, musím říct že ano, mléko je
zdravé.
Ovšem jako všechno, i toto má své
ALE. Jsou lidé kteří laktózu v mléce nesnesou – mají
intoleranci laktózy. Můžou po mléce zvracet, nadýmat se, může
je bolet břicho. A právě pro tyto lidi mléko moc zdravé není.
Také se stává že se najdou tací které mléko zahleňuje.
Avšak když netrpíte těmito
příznaky, tak pro vás zdravé je. Sklenice (200ml) denně má jen 90 kcal, 6,9g bílkovin, 9,2g sacharidů a 3g tuků. Přitom svému tělu dodáte potřebné vitamíny a minerály.
Vědci provedli výzkum týkající se
toho, jaký vliv má vápník na hubnutí.
Sledovali pravidelný příjem vápníku
a zjistili že lidé co přijímají větší množství vápníku
byli hubenější protože tělo lépe odbourávalo tuk a nemělo tak
velkou potřebu ho ukládat. Jejich tělo vylučovalo až 2,5 krát
více tuku než ti co vápník drasticky vyloučili ze svého
jídelníčku. Také na tom byli lépe než ti kteří vápník brali
ve formě tablet.
Množství vápníku které bychom měli
denně do těla dostat se různí podle člověka, ale udává se
hodnoty 900-1000 mg což je zhruba 1 litr mléka. Ovšem vápník
získáte i z mléčných výrobků jako jsou sýry, jogurty, kefíry
a nebo ze zeleniny jako je čočka, brokolice, sardinky, žloutky,
ovesné vločky a plno dalších potravin.
Jen pozor na uzené sýry, mléčné dezerty, smetanové jogurty, sýry s vysokým obsahem tuku.
Jaké mléko pít?
Základní rozdělení mléka je
jednoduché :
Odtučněné – 0,5 % tuku
Polotučné – 1,5 % tuku
Plnotučné – 3,5 % tuku
Podle mě je nejvíce ideální mléko
polotučné, má dostatek tuků které napomáhají tělu vstřebávat
vitamíny, a zároveň mají dostatečné množství vitamínů.
U mléka odstředěného je sice malé
procento tuků, ale také toto mléko přišlo o hodně vitamínů, a
celkové množství tuků v jedné sklenici oproti mléku polotučnému
není moc poznat.
Když nemáte rádi mléko a nebo ho nemůžete, tak existuje
plno variant jak ho nahradit.
Například tyto rostlinná mléka :
sójové – Bohaté na proteiny,
nenasycené tuky, málo kalorií. Mohou bránit vstřebávání
minerálů.
rýžové – Nízký obsah tuků,
kalorií, žádný cholesterol. Ale také skoro žádné vitamíny a
celkově je nutričně ochuzené.
mandlové - Má málo kalorií,
poměrně vysoký obsah vitamínů a minerálů, ovšem má nízký
obsah bílkovin.
kokosové – Obsahuje lehce
stravitelné tuky a má nízký obsah cholesterolu. Ale stejně jako
mléko mandlové má nízký obsah bílkovin.
Já si z tohoto usoudila závěr, že tedy mléko je zdravé pro toho kdo nemá z mléka žádné zdravotní problémy, a pokud se mléko nekonzumuje v nepřiměřeném množství.
I Flanders má mléko moc rád :D
♥Any
Žádné komentáře:
Okomentovat