Štítky

pátek 31. října 2014

Pečivo : Ano nebo Ne?







Mám jíst pečivo?
Tuto otázku si klade každý den veliká spousta lidí. Koluje plno názorů o tom jestli je správné a zdravé pečivo jíst, někteří pevně zastávají že ano, jiní zase že ne. Jaká je ale pravda?


Kdy je pečivo špatné?
Když je vyrobeno z bílé pšeničné mouky. Když se vyrábí pšeničná mouka tak je zrnko pšenice zbaveno slupky, tudíž je zároveň zbaveno většiny vitamínů, minerálů a vlákniny.
Také je v bílé mouce daleko víc lepku než například v mouce žitné. A lepek se ve střevech hromadí a způsobuje potíže jako je zácpa, průjem, problémy s imunitou, až někdy nakonec k nesnášenlivosti lepku.
Bílé pečivo má MÉNĚ oproti celozrnnému až o 85% vlákniny, 20% bílkovin, 50% vápníku, 70% železa, 80% vitaminu B1 či 90% vitaminu E.

Dalším problémem pečiva je ten, co všechno kromě mouky obsahují. Zbytečně moc tuku, někdy moc soli, či cukr. Právě toto jsou důvody proč lidé tloustnou i když si myslí že jedí zdravě. Sníst několik kousků pečiva každý den opravdu zdravé není. Sacharidy můžete nahradit mnohem zdravěji a tak že se budou uvolňovat postupně v průběhu dne, takže nebudete mít chuť vyjíst celou lednici navzdory tomu že jste před půl hodinou jedli.

Obecně bych pečivo doporučovala na snídani, či svačinu. Malá domácí bulka určitě neuškodí ani na odpolední svačinu či večeři. I když na večeři je poměrně zbytečná protože tělo přijatou energii z ní už nevyužije a tak se může stát že se uloží. Když to tak ovšem člověk nepraktikuje každý den tak proč ne :)

Ovšem ne každé pečivo je špatné. Celozrnné či žitné pečivo neuškodí tolik jako pečivo pšeničné, které ale bohužel v obchodech najdeme v 90-ti procentech.

Když si dáte na snídani celozrnnou housku obloženou šunkou a zeleninou, určitě kvůli tomu neztloustnete. Naopak je to výživná snídaně která zasytí na dlouhou dobu.

Já sama pečivo moc nejím. Dám si třeba když jsem s přítelem u rodičů nebo někde kde nemám moc možnost si vybírat. Ale doma pečivo ani nemám. Já místo pečiva používám Knuspi Crispbread. Moc mi to chutná a nemám potřebu sníst každý den celou krabici. Dám si tak 4-5 denně a to převážně ke snídani či svačině. Osobně mi nejvíc chutná příchuť jarní zelenina, ale nikde ji u nás v obchodě už nemůžu sehnat, musím počkat až Billa zase naskladní :D


Jinak já pečivo nejím už pár týdnů, a je mi skvěle. Nejsem pořád tak nafouklá a nebolí mě břicho. Sacharidy raději využívám jinak, třeba v rýži nebo těstovinách, než v pečivu a to navzdory tomu že příprava je zdlouhavější.
A taky nepřibírám což se mi dřív stávalo běžně když jsem měla půl hodině po svačině hlad a tak jsem se šla naládovat dalším a dalším kouskem. :)

♥Any

Žádné komentáře:

Okomentovat